.: ROCKOVNIK :.

petak <<
12.08.
>> nedjelja
14.08.
subota
13.08.2022.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Radost!, Močvara, 30. 01. 2008.

04. veljača 2008. 11:44:51
Izvještaji s koncerata
A + A -
 

Kažu da pri svakom rastanku dio čovjeka umre. Hmm...Ako je to točno, onda je jedan dobar dio mene umro prije par dana siječnja kada sam po isteku ugovora napustio posao kojim sam se bavio posljednjih osam godina. Ali, srce mi je i dalje ispunjeno radošću...Ili Radošću!

Ima neke božanske providnosti u činjenici da je posljednji koncert koji sam gledao u svojstvu djelatnika jedne strane firme održan u Močvari, jer i moji koncertni pohodi po Zagrebu počeli su u tom istom klubu, negdje početkom kolovoza 2000. kada me, prvu večer po mom dolasku u Zagreb, friend pokupio autom i odveo do Močvare gdje su nastupali neki Bjelorusi. Nit' se sjećam njihovog imena, nit' se sjećam mnogo od tog koncerta, ali klub sam prihvatio i zavolio. Kao i mnoge druge u Zagrebu.

Krug se, dakle, zatvorio.

I dok sad sjedim za kompom i kuckam ovu recku, razmišljam o tome kako će mi, odem li iz Zagreba, najviše nedostajati upravo ovakva spontana druženja, kao kad te friend nazove i kaže: „Hej, ideš večeras na onu promociju knjige u Močvaru?“. „Naravno“. „Super. Vidimo se“. (Lik se naravno ne pojavi, pravdajući to iznenadnom bolešću djeteta, no buka u pozadini mobitela prije je odavala utisak da sjedi u birtiji u nekom veselom društvu, no dobro).

Pa ti dođeš u Močvaru, na promociju knjige (ovaj put bila je to zbirka proznih tekstova „Da sam Šejn“, ali mogla je biti i neka druga), pa sretneš nekog drugog frienda, popričate za šankom, istraćate se kao dvije najgore babe, a opće je poznato da su muškarci veće babe od žena, pa malo slušate autore koji čitaju svoja djela i prisjetite se starih dobrih FAK-ovskih vremena...Pa još poslije toga svirka. Eh, zato volim noćni život Zagreba, čak i jednu poslovično dosadnu srijedu učini ti zanimljivom i zabavnom.

Ako pratite ove stranice onda znate za bend Radost!. Predstavljeni su na odličnoj beogradskoj kompilaciji „Šta treba maloj deci“, koja je iz meni totalno nepoznatih razloga druga najotvaranija recenzija albuma na ovom portalu ikada. Prva je, očekivano, „Knjiga žalbe“. Glazbeno su mi odudarali od ostalih šest bendova na toj kompilaciji, ali duhom su bili čvrsto s njima povezani. Gledao sam ih i na prvom izdanju Novog zvuka u Saxu prošle godine i imali su vrlo dobar nastup, unatoč tehničkim problemima (crkla đitra a rezervne nema) i tada su me oduševili totalno razbarušenim setom koji je uključivao hrpu obrada, uključujući i neke od izvođača s predmetne kompilacije. Ali, ono je bio kratki polusatni nastup, pa je koncert u Močvari bio prilika da ih odgledam po prvi put u malo dužem izdanju.

Dakle, Radost! je kvartet u najklasičnijoj rock postavi (gitara, bas, bubanj i vokal), imaju jedan album izdan za Franjića i „Slušaj najglasnije“ koji već šest mjeseci čeka da ga recenziram a ja pizda nikako da to učinim. Okosnicu benda čine braća Bogunović, Branko kao pjevač i Goran kao gitarist. Goran je i pisac, nedavno mu je objavljena zbirka priča „Ljenjivci i druge priče“, što pojašnjava kakva je veza između promocije knjige i nastupa Radosti!.

Glazbeno, Radost! me ne oduševljava previše, i dalje tako mislim i jebiga. Puno je tu utjecaja starog rocka šezdesetih i sedamdesetih, puno citata, kompetentno odsviranih, doduše, ali meni neuzbudljivih. To jednostavno nije moja epoha i koliko god oni voljeli stari blues, Hendrixa, Kinkse, Purple, Azru i slične rock legende, meni tu nema ništa pretjerano zanimljivo. Ali njihova glazba nije ono što impresionira kod ovog benda.

Jaka strana Radosti! su tekstovi. Zajebantske, šaljive crtice o smislu i besmislu života oko sebe imaju u sebi nešto Beckettovsko ili Ionescuovsko (ako ste ikada čitali lektiru u srednjoj školi a ne bježali sa satova, onda ste upoznati s djelima „U očekivanju Godota“ ili „Stolice“, a ako niste, onda se bolje nemojte ni zamarati s ovim bendom). Irealne, nemoguće, često apsurdne životne situacije u prizmi Radosti! dobivaju neki čudan smisao. Sve to moglo se čuti već u uvodnoj „Svi su mrtvi“. A to je bio tek početak.

Apsurdni tekstovi zahtijevaju i apsurdnost izvedbe, no po tom pitanju Radost mi je bolje sjela u Saxu nego u Močvari. Branko se doista trudi: on leti po bini, izvija se poput Karate Kida u onoj svojoj legendarnoj čaplja pozi, kleči, puzi, vrti se, skače do neba i natrag, ali treba popuniti sat i kusur vremena nastupa takvim ekshibicijama što jedan čovjek ne može. Statičnost ostatka benda ne pomaže: ovakvi tekstovi zahtijevaju pravi show program, kabare ako hoćete, jer dosta gube u klasičnoj izvedbi rock četverca. Uostalom, tko još sluša tekstove na koncertima?

Radost! je na svom terenu kad se dohvate obrada. „Tango Marina“ je totalni raspašoj koji, kao što mu samo ime kaže, spaja Azrinu „Marinu“ s tango ritmom i to na neki neobjašnjivi način funkcionira. Arsenova obrada „Ono sve što znam o sebi“ istovremeno je i zajebancija na autorov lik i djelo, ali i izraz poštovanja prema njemu i ostalim tekstopiscima, što nije lako postići. Činčova „Kafa“, uvijek u drugačijoj verziji, zarazna je i ubitačna, baš kao i urnebesni cover Tobićtobića „Pas e vrte“ s kojim su završili nastup.

No, možda je vrhunac zajebancije bio medley „Billie Jean“ Michael Jacksona iznad čije glazbene podloge su ubacili „Moj mjeseče“ od Čole i, vjerovali ili ne, „Još i danas zamiriši trešnja“ od Gazdi. Da, za Radost! doista ništa nije sveto, nema svetih krava ili gralova i sve se može uzeti i iskoristiti u pjesmi. Najbolje od svega je što to funkcionira.

Osim covera, odsvirali su skoro cijeli debi album, uključujući sjjanu "Gdje je vrijeme nestalo" te anti-hit "Leptiricu" sa sjajnim bluesiranim hard rock riffom, no negdje u drugoj polovici nastupa osjetio sam lagani zamor pa sam se povukao do šanka gdje je Franjić imao svoj štand i gdje sam se u njegovom društvu i društvu kolege Horvija okrijepio i odmorio. Trebalo mi je. Jer unatoč tome što mi je Radost! OK bend, nisam ih mogao odslušati u komadu. Jebiga.

Radost ima svoj stil po kome su posebni i tu nema spora. Ali, tekstualno su mnogo jači nego glazbeno i to se na koncertima pokaže kao veliki nedostatak. Jer, publiku treba animirati, a tekstovi koje ne poznaju sami to ne mogu učiniti. Zato nije ni čudo što su rijetki posjetitelji giga u Močvari, nih otprilike tridesetak, kulirali udaljeni šest-sedam metara od bine, kao da su napravili nekakav zaštitni kordon jer je bend zaražen, i tek su na posljednje dvije-tri pjesme pokazali znakove života. Stoga su mi bili neobični pozivi bendu na bis, jer cijeli koncert publika je odstajala k'o kipovi drvene Marije. Bend nije odsvirao bis. Pošteno. Ovakva publika nije ga ni zaslužila.

Tu sam se noć vratio kući, legao i drugo se jutro probudio, po prvi put nakon 13 godina, na radni dan a da nisam morao ići na posao. Otvorio sam limenku jutarnje coca cole, sjeo na balkon i zagledao se u suncem okupan Zagreb. Nedostajat će mi ovaj grad ako odem. Ne posao, jebeš posao, posao će se već naći, ali ta vreva, ta buka, ta cirkulacija...Ti koncerti. Bendovi. To je ono što me ispunjava, i to je ono u čemu sam se pronašao, ne sjedenje ispred računala s gomilom tekstova ispred sebe. Ali jebiga, ovo je hobi, a kao i svaki drugi hobi, ni ovaj ne plaća račune...

Onda sam stavio u plejer album Radosti! i počeo pisati ovu recku. I gle čuda, crne misli, osjećaj tuge i melankolije netragom su nestali.

Radost fakat oslobađa...

Radosni Hadžo
Galerija slika: Radost!, Močvara, 30. 01. 2008.
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
Vedran 08. veljača 2008. 17:04:35
Alal ti vera...

(Držim fige za novi pos'o!)
 

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Combichrist, Priest, Mimi Barks @ Klub Močvara, Zagreb, 01.08.2022.
KISS, Dirty Honey @ Arena Zagreb, 09.07.2022.
Repetitor @ Tvornica kulture, Zagreb, 08.07.2022.
Green River Fest (Stampedo) @ Obala Save kod Hendrixovog mosta, Zagreb, 06.07.2022.
Festival Craft Piva I Muzike Zmajevo (Kandžija, M.O.R.T., Kombinator) @ Zmajska Pivovara, Zagreb 02.07.2022.
Simple Minds @ ŠRC Šalata, Zagreb, 30.06.2022.
Mastodon, Kvelertak, Baroness @ Hala Park, Zagreb, 28.06.2022.
Inmusic festival # 15, (Kasabian, Roisin Murphy, Rival Sons, Tamikrest, LHD, The Comet is Coming, Gradske Bitange) @ Jarun, Zagreb, 23.06.2022.
Inmusic festival # 15, (Royal Blood, Sleaford Mods, Gogol Bordelo, Them Moose Rush, Dystopia) @ Jarun, Zagreb, 22.06.2022.
Inmusic festival # 15, (Nick Cave and the Bad Seeds, White Lies, Šumski, Freaktion, Amadou & Mariam, Neon Wife) @ Jarun, Zagreb, 21.06.2022.
Inmusic festival # 15, (The Killers, IDLES, KOIKOI, Hinds, Benston, Paul the Walrus) @ Jarun, Zagreb, 20.06.2022.
Pine Fest 2022 (Krankšvester, Jonathan, Kries, Artan Lili) @ Bunker, Samobor, 17.06.2022.
Pine Fest 2022 (Goran Bare & Majke, Električni Orgazam, Basha) @ Bunker, Samobor, 18.06.2022.
Brkovi @ Hala Park, Zagreb, 11.06.2022.
Femme Nouvelle Festival (Meritas, Gina, Mi Vida) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 09.06.2022.
Slapshot @ Klub Močvara. Zagreb, 06.06.2022.
Mizar, Phantasmagoria @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 04.06.2022.
Pussy Riot @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 30.05.2022.
FER Open Air (Artan Lili, Ectratis, Sitzpinker, Balkalar) Parkiralište pored FER-a, Zagreb, 28.05.2022.
Zagreb Beer Fest (Vojko V, M.O.R.T. Podočnjaci) @ Park Franje Tuđmana, Zagreb, 21.05.2022.
Tram 11 @ Hala Park, Zagreb, 20.05.2022.
Skunk Anansie, Shelf Lives @ Dom sportova, Zagreb, 13.05.2022.
Boy Harsher , HIDE @ Klub Močvara. Zagreb, 11.05.2022.
Eagles Of Death Metal, Dead Sara @ Tvornica kulture, Zagreb, 08.05.2022.
Bad Daughter @ Pogon Jedinstvo, Zagreb, 06.05.2022.
The Lemonheads @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 03.05.2022.
Julien Baker, RatBoys @ Tvornica kulture, Zagreb, 02.05.2022.
Supersuckers @ Hard Place, Zagreb, 26.04.2022.
Franz Ferdinand, Ryder The Eagle @ Dom sportova, Zagreb, 25.04.2022.
Daleka Obala @ Dom Sportova, Zagreb, 23.04.2022.
Still Corners @ Klub Boogaloo, Zagreb, 18.04.2022.
Aklea Neon @ Klub DVA OSAM. Zagreb, 14.04..2022.
Kries @ Klub Boogaloo, Zagreb, 08.04.2022.
Paraf - Grad @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 07.04.2022.
Naxatras, Puta Volcano @ Klub Močvara, Zagreb, 03.04.2022.
Vizelj & Babilonska & Bongorodica @ Klub KSET, Zagreb, 02.04.2022.
The Strange @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 31.03.2022.
Valjak i Prijatelji @ Arena Zagreb, 26.03.2022.
A Place To Bury Strangers, Plattenbau @ Klub Močvara, Zagreb, 24.03.2022.
Cinkuši @ Klub Močvara, Zagreb, 15.03.2022.
Kuzma & Shaka Zulu @ Klub Boogaloo, Zagreb, 12.03.2022.
Short Reports , Grizete @ Kulturni centar Mesnička, Zagreb, 10.03.2022.
AntiValentinovo # 7 (Let3, Živo Blato, TBF, Vili i Debili) @ Boćarski dom, Zagreb, 04.03.2022.
November fest (Elemental, TBF, Silente, Neno Belan & Fiumens) Dom Sportova, Zagreb, 18.-19.02.2022.
Krankšvester @ Tvornica Kulture, Zagreb, 18.02.2022.
Zadruga, D.O.O., Proleter @ Klub Boogaloo, Zagreb, 18.12.2021.
Električni Orgazam, VIS Pardon @ Tvornica kulture, Zagreb, 11.12.2021.
Nipplepeople @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 27.11.2021.
Koikoi @ Klub KSET, Zagreb, 25.11.2021.
Vatrogasci @ Klub Boogaloo, Zagreb, 13.11.2021.
Brucošijada FER-a (Krankšvester, Pocket Palma, Buč Kesidi ) @ FER, Zagreb, 13.11.2021.
Brucošijada FER-a (Repetitor, Fantom) @ FER, Zagreb, 13.11.2021.
Promocija Knjige Hrvatski Punk I Novi Val 1976-1987 + Koncert Trobecove Krušne Peći @ Atrij Teatra &TD, Zagreb, 23.10.2021.
Mark Mrakovčić & Šiza @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 14.10.2021.
L.H.D. @ Klub Močvara, Zagreb, 13.10.2021.
Mirna @ Tvornica kulture, Zagreb, 08.10.2021.
Daliborovo Granje, Vostok @ Klub KSET, Zagreb, 01.10.2021.
Lelee @ Klub KSET, Zagreb, 30.09.2021.
Buč Kesidi, Fantom @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 25.09.2021.
Kosheen Live @ Klub Boogaloo, Zagreb, 24.09.2021.
Terminator @ Klub Močvara, Zagreb, 20.09.2021.
Drito iz MSU-a (Kuku$, 30Zona, Mimi Mercedez, Zoi, Buntai) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 11.09.2021.
Drito iz MSU-a (High5, Vojko V, Krankšvester, Red Bull Raplika) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 10.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 3. dan (TBF, Porto Morto, Kandžija & Gole Žene) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 05.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 2. dan (Elemental, Natali Dizdar) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 04.09.2021
Zagreb Beer Fest, 1. dan (Goran Bare & Majke, Repetitor) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 03.09.2021.
Bambi festival (Mašinko, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Daliborovo Granje, Delapse, Šiza) @ Zagreb, 02.09.2021.
Špancirfest, 10. dan (Psihomodo Pop) @ Varaždin, 29.08.2021.
Špancirfest, 8. dan (Hladno Pivo) @ Varaždin, 27.08.2021.
Špancirfest 2021, 2. dan (Parni Valjak) @ Varaždin, 21.08.2021.
Šancirfest 2021, 1. dan (Goran Bare & Majke) @ Varaždin, 20.08.2021.
Ferragosto Jam @ Orahovačko jezero, 05.08.-07.08.2021.
Partibrejkers @ Hala Park, Zagreb, 10.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Edo Maajka) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 10.07.2021.
Laibach @ Hala Park, Zagreb, 08.07.2021.
Lovely Quinces @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
Jonathan @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
15. Festival Tolerancije (The Beat Fleet) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 03.07.2021.
M.O.R.T. @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
Mary May @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Dramas) @ Kino Studenskog Centra, Zagreb, 01.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Vlatko Stefanovski Trio) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 02.07.2021.
Relatives @ Klub Route 66, Zagreb, 04.06.2021.
Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2022 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera