.: ROCKOVNIK :.

utorak <<
30.11.
>> četvrtak
02.12.
srijeda
01.12.2021.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Bajaga i Instruktori, Osijek, Zrinjevac, 22. 10. 2006.

22. studeni 2006. 13:14:44
Izvještaji s koncerata
A + A -
 
Svi mi imamo neka iskustva s Bajagom, pogotovo generacija rođena početkom i u prvoj polovici sedamdesetih. Mi smo odrastali uz njegove pjesme, prvo dok je bio u Čorbi a potom i kad je krenuo u samostalnu karijeru. U vrijeme albuma „S druge strane jastuka“ cijelom bivšom Jugom vladala je Bajagomanija s kojom se mogla usporediti samo manija za Plavim orkestrom. Uz njegove smo pjesme plesali, zabavljali se, tugovali, šaputali na uvce...Uz njega sam prvi put poljubio curu onako „zapravo“, to jest ona je poljubila mene kad je skužila da mali stidljivi štreberko sa cvokama iz prve klupe nikada neće povući prvi potez. U pozadini je svirala „Zažmuri“, naravno, i ta mi je stvar ostala soundtrack tog jednog razdoblja promjena, prelaska iz osnovne u srednju školu i sazrijevanja. Nastavio sam pratiti Bajagu i kasnije, preko „Jahača magle“ ili „Prodavnice tajni“; bio je tu i prvi Bajagin koncert 1985. u amfiteatru preko Drave, pa koncerti u rupi na Osječkom ljetu mladih, veliki koncert u Zrinjevcu u proljeće 1989... A onda su nam se putevi neminovno razišli: ja sam otišao u neke alternativnije glazbene vode a Bajo je ostao vjeran svom pop rock stilu, ali s mnogo slabijim pjesmama i dosadnim albumima. Danas je čovjek institucija, redovno snima, ide na turneje, privlači publiku ali uglavnom svirajući svoje stare stvari. Propustio sam njegov prvi koncert u Osijeku poslije rata održan negdje 2003. ali sam ga gledao dva puta u Zagrebu i znao sam točno što me čeka.

Tasha i ja smo došli pred sam početak koncerta i pokupili naše photo akreditacije. Zrinjevac je bio pristojno popunjen, na tribinima nije bilo praznih mjesta, jedino se u parteru osjetio nedostatak mesa čim se bez ikakvih problema možeš progurati odostraga prema naprijed i doći u prve redove. Malo ipak previsoka cijena od 70 kn u pretprodaji odnosno 90 na dan koncerta očito je za neke ljude bila velika prepreka. A u prvim redovima raj za muške oči: sve pičić do pičića, fino dotjerane curice od kojih mnoge sigurno nemaju ni osobnu, ali zato znaju naizust sve Bajagine pjesme. Fascinantno je kako neki izvođači uvijek privlače nove i nove generacije ali i frustrirajuće ako si dovoljno star da se možeš prisjetiti vremena kada si i ti bio među njima, u prvim redovima. Sad, kao matori dripac i nazovi rock fotograf, obično sam u nultom redu i u rukama držim fotoaparat umjesto...Umjesto meke i tople ženske ručice, niste valjda pomislili na nešto drugo? Ali, bilo je tu i starije ekipe ruku na srce; vidio sam neke ljude koji na koncertu sigurno nisu bili još od vremena kad je Bajaga drmao starom scenom i kad sam vidio te moje prijatelje i poznanike sa ženama, neke i s djecom na ramenima, po tko zna koji put sam se zapitao koji kurac se i ja jednostavno ne predam i prepustim struji.

Koncert je počeo oko pola 9 pjesmom „Zmaj od noćaja“, jednom od rijetkih pristojnih stvari s tog inače lošeg albuma, a atmosferu su odmah zatim podigli starim dobrim pjesmama poput „Godine prolaze“, „Na vrhovima prstiju“, „Gore dole“, „Verujem – ne verujem“. Odmah se čuje da je bend savršeno uigran, precizan poput švicarskog sata, što nije ni čudo jer većina Instruktora je s Bajagom već 20 godina (Žika na gitari, Lokner na klavijaturama i Cvele na basu). Zvuk je bio solidne kvalitete, rasvjeta ne preesktravagantna i nikad nije odvlačila pozornost od samog benda. Kako je ova turneja ipak ujedno i promocija posljednjeg albuma „Šou počinje u ponoć“, Bajaga i ekipa su morali predstaviti i nekoliko pjesama s njega, ali kao stari cestovni vuk s milijunima pređenih kilometara u nogama, Bajo je znao da publika nije tu da ju smara nepoznatim stvarima pa su naglasak stavili na stare, provjerene favorite: odsvirali su genijalnu „Strah od vozova“, nažalost pomalo zapostavljenu blues ljepoticu s albuma „Jahači magle“ da bi onda ubacili u petu brzinu sa „S druge strane jastuka“, „Život je nekad siv nekad žut“, „220 u voltima“, „Plavi safir“, „Ti se ljubiš na tako dobar način“ i naravno „Moji drugovi“. Publika je bila u transu i kad je nakon sat i 45 minuta svirke bend otišao sa stagea, bilo je neminovno da će se vratiti na bis. Ali kakav je to bis bio, ljudi: pogledajte ovaj niz ljepotica: „Od kada tebe volim“, najljepša pjesma koju je ikada napisao i koju je izveo sam na akustari i s Loknerom na klaviru, pa „Ruski voz“, jedan od najljepših primjera nostalgije u poeziji bivše YU scene, pa „Tamara“ s legendarnog prvog albuma „Pozitivna geografija“, onda „Zažmuri“, tijekom koje mi uvijek, ali baš jebeno uvijek zasuzi oko (i uvijek se nadam da to nitko oko mene ne primjeuje da ne ispadnem pičkica i šonjo) i na kraju „Kad hodaš“, pjesma koju je proslavila Riblja Čorba i kod koje mi još uvijek nedostaje Borin glas, ali koja je i ovako jedan od kamena temeljaca svih tuluma i žurki koje smo pohodili u neko prošlo svršeno vrijeme. Pokažite mi jedan drugi bend koji će na bisu odsvirati pet balada u nizu i dovesti publiku do ekstaze! Naravno, i drugi bis je bio neminovan, a na njemu pjesma kojom redovno završavaju nastupe: „Samo nam je ljubav potrebna“. Dva i po sata su proletjela „u trenu, kao flash“, svjetla su se upalila a ozarena lica ljudi koji su napuštali Zrinjevac jasno su dala do znanja koliko su bili zadovoljni koncertom. Nakon svirke bio je i after u Oksu, pa smo na Borbašev poziv Tasha i ja otišli tamo, no kad se bend napokon pojavio njihov stol je okružilo desetak nabildanih gorila „Borbaš Securityja“ što nam je ubilo svaku želju da možda odemo tamo i upoznamo se s čovjekom. Takvo osiguranje ne bi ni predsjednik imao da dođe u Oks. Mislim, jesmo groupies, ali nismo baš toliki groupies...

Bajaga je najavio veliki završni koncert ove turneje 23. prosinca u Beogradu i odmah sam počeo planirati odlazak tamo. Njegovi koncerti jesu „nostalgia trip“, nostalgično putovanje u vrijeme kada je pop glazba u bivšoj državi bila na vrhuncu popularnosti, kao što sam rekao i ekipi s neke TV postaje koja me zaskočila za interview dok sam čekao u redu za mineralnu. Njegova glazba je kvalitetan mainstream pop, jednostavne ljubavne pjesme koje ni protokom vremena ništa ne gube na snazi i obraćaju se najširoj publici neovisno o godinama, zemljama, granicama ili bilo kojem drugom faktoru. Netko će reći da je to ljigavi srednjostrujaški davež; OK, ne moraš voljeti tog čovjeka ni njegovu glazbu ali svatko tko svira dva i po sata zaslužuje poštovanje, pogotovo ako ti uspije uljepšati ionako lijepu večer.

I ako se ikada budem ženio (apage Satanas!), sentiš uz koji ću plesati s mladom bit će „Od kada tebe volim“. A ako se njoj to ne bude svidjelo, e onda dotična dama ni ne zaslužuje da bude moja mlada.

Hadžo, prodavač tajni


Galerija slika: Bajaga i Instruktori, Zrinjevac, 22. 10. 2006.
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Nipplepeople @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 27.11.2021.
Koikoi @ Klub KSET, Zagreb, 25.11.2021.
Vatrogasci @ Klub Boogaloo, Zagreb, 13.11.2021.
Brucošijada FER-a (Krankšvester, Pocket Palma, Buč Kesidi ) @ FER, Zagreb, 13.11.2021.
Brucošijada FER-a (Repetitor, Fantom) @ FER, Zagreb, 13.11.2021.
Promocija Knjige Hrvatski Punk I Novi Val 1976-1987 + Koncert Trobecove Krušne Peći @ Atrij Teatra &TD, Zagreb, 23.10.2021.
Mark Mrakovčić & Šiza @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 14.10.2021.
L.H.D. @ Klub Močvara, Zagreb, 13.10.2021.
Mirna @ Tvornica kulture, Zagreb, 08.10.2021.
Daliborovo Granje, Vostok @ Klub KSET, Zagreb, 01.10.2021.
Lelee @ Klub KSET, Zagreb, 30.09.2021.
Buč Kesidi, Fantom @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 25.09.2021.
Kosheen Live @ Klub Boogaloo, Zagreb, 24.09.2021.
Terminator @ Klub Močvara, Zagreb, 20.09.2021.
Drito iz MSU-a (Kuku$, 30Zona, Mimi Mercedez, Zoi, Buntai) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 11.09.2021.
Drito iz MSU-a (High5, Vojko V, Krankšvester, Red Bull Raplika) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 10.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 3. dan (TBF, Porto Morto, Kandžija & Gole Žene) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 05.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 2. dan (Elemental, Natali Dizdar) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 04.09.2021
Zagreb Beer Fest, 1. dan (Goran Bare & Majke, Repetitor) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 03.09.2021.
Bambi festival (Mašinko, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Daliborovo Granje, Delapse, Šiza) @ Zagreb, 02.09.2021.
Špancirfest, 10. dan (Psihomodo Pop) @ Varaždin, 29.08.2021.
Špancirfest, 8. dan (Hladno Pivo) @ Varaždin, 27.08.2021.
Špancirfest 2021, 2. dan (Parni Valjak) @ Varaždin, 21.08.2021.
Šancirfest 2021, 1. dan (Goran Bare & Majke) @ Varaždin, 20.08.2021.
Ferragosto Jam @ Orahovačko jezero, 05.08.-07.08.2021.
Partibrejkers @ Hala Park, Zagreb, 10.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Edo Maajka) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 10.07.2021.
Laibach @ Hala Park, Zagreb, 08.07.2021.
Jonathan @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
Lovely Quinces @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
15. Festival Tolerancije (The Beat Fleet) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 03.07.2021.
M.O.R.T. @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
Mary May @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Vlatko Stefanovski Trio) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Dramas) @ Kino Studenskog Centra, Zagreb, 01.07.2021.
Relatives @ Klub Route 66, Zagreb, 04.06.2021.
Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

.: BENDOVI :.

PROtestEFEKT

Rock / Indie / Psychedelic

.: Myspace :.

.: Homepage :.

Prikaz drugog benda

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2021 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera