.: ROCKOVNIK :.

četvrtak <<
21.10.
>> subota
23.10.
petak
22.10.2021.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Goribor, Goribor (Dancing Bear), 2007.

09. siječanj 2008. 14:17:11
Albumi
A + A -
 

Davne, davne 2006. godine (kako to izgleda tako davno nakon svih tih stotina koncerata u međuvremenu), u vrijeme dok groupie.hr još nije niti postojao, napisao sam recenziju Art & Music festivala 2006. Malo vas ju je pročitalo, vjerujem, ali tada sam prvi put pisao o Goriboru i ostao sam zapanjen njihovom kvalitetom. Dobro, još više sam ostao zapanjen činjenicom što su u finalu za bod izgubili zasluženu pobjedu od One Piece Puzzle. Već tada se vidjelo da pred ovim bendom stoje velike stvari.

Moj sljedeći susret s bendom bio je na njihovom prvom i zasad jedinom nastupu u Zagrebu, 02. listopada iste godine u KSET-u, koncert koji je bio pravo religijsko iskustvo i jedan od najupečatljivijih live nastupa 2006. nakon kojeg sam ih proglasio najboljim bendom u Srbiji u posljednjih 15-ak godina.

Hrabro? Budalasto? Nepotrebno? Svejedno, Goribor su se jednostavno nametnuli svojom ogoljenošću i sirovošću u ljubavnom klinču bluesa i trip-hopa dvojice gitarista (samozatajni Predrag Marković Peđa i eksplozivniji Željko Ljubić Pity) s kompjuterskim loopovima i ST-ovim bolno iskrenim stihovima u kojima se razračunava s demonima svoje narkomanske prošlosti, bezizlazne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti.

Njihov nastup na prošlogodišnjem Art & Music festivalu, po prvi put sa živim bubnjarom umjesto laptopa, oduvao je sve izvođače iz natjecateljskog dijela programa (izuzev apsolutnih pobjednika Repetitora) a to su potvrdili i promotivnim beogradskim nastupom u studenome prošle godine kada su nam po prvi put dali do znanja kako će njihove stare stvari izgledati u novom ruhu. Beogradski koncert bio je trijumf, a isto se u velikoj mjeri može reći i za njihov debi album.

OK, debi album, kako debi album a imaju sedam izdanja za Franjića? Recimo da im je ovo debi album za veliku izdavačku kuću čime su Goribor postali prvi bend nakon rata koji je objavio album za hrvatsku etiketu. Već je samo to pohvalna činjenica jer duboko vjerujem da je to malen ali ipak značajan korak ka ponovnom građenju porušenih mostova. I nastavlja se tradicija s početka osamdesetih kada su najbolji beogradski protagonisti novog vala izdavali albume za Jugoton (Idoli, Orgazam, Partibrejkers…) jer u Srbiji jednostavno nije bilo sluha za njih. Stoga pohvale Dancing Bearu na hrabrosti da naprave taj važan iskorak koji će vrlo vjerojatno slijediti Repetitor kao pobjednici Art & Music festivala 2007. za etiketu Dallas.

Snimanje za velikog izdavača značilo je profesionalni studio („Partyzan“ u Puli), profesionalnog producenta (odlični Edi Cukerić, stalni medin suradnik), milijune u kešu, vilu s bazenom (OK, možda ovo potonje ipak ne) te gomilu gostiju, prijatelja i suradnika koji su pozvani da obogate zvučnu sliku benda. Rezultat je, kao što rekoh gore, odličan, možda tek korak od toga da ga proglasim neupitnim remek djelom.

Ovih 14 pjesama (izuzimajući kratki odjavni monolog Zdenka Franjića „Blatnjavi put“ čime se Goribor pošteno zahvalio čovjeku koji ih je izvukao iz depresije Bora i zaslužan je za ovaj prelazak iz dubokog undergrounda u mainstream) u osnovi su stare, ponovno snimljene pjesme Goribora u novim aranžmanima objavljene na Slušaj najglasnije izdanjima „Ono što te ne ubije, to te osakati“ i „Hoću kući“, uz dvije nove: „Rolamo“ i „Voli me“. „Rolamo“ je klasičan mračni Goribor trip-hop blues, s tekstom koji iznad suzdržane Pityjeve gitare i sjajne usne harmonike Predraga Ljune govori o paklu narkomanske ovisnosti („I po vodi hodamo, u blatu spavamo/Samo da sve zaboravimo/Ali nikad nije dovoljno, nikad nije dovoljno“), dok je „Voli me“ pokazatelj novog, plesnijeg smjera u kome Goribor ide: funky bas, izražen bubanj te odlična vokalna suradnja s Morin Kudić u refrenu „Ljubi me voli me na kolac zabodi me/ Ali kad te molim na miru ostavi me“. Ovo je stvar koja do punog izražaja dolazi tek u live izvedbi.

Starije stvari Goribora dosta su dobile u velikom studiju. Bolja i čišća produkcija, jasniji i razumljiviji ST-ov izraz kao i cijeli niz dodatnih instrumenata (def, banjo, klavijature, usna harmonika…) koji obogaćuju i oplemenjuju osnovnu strukturu Goriborovih pjesama i daju im potpuno novu dimenziju. To posebice dolazi do izražaja u tretmanu bubnjeva u pjesmama „Sjajne niti“ (izvrsni prvi singl s albuma) i drum'n'bassovskoj „Glupo“ gdje gostuje Marco Quarantoto, jedan od najboljih i najsvestranijih hrvatskih bubnjara koji je pratio Goribor na njihovih nekoliko posljednjih nastupa te u pjesmi „Dalajlama me se sećaš“ gdje je za bubnjeve sjeo Saša Petković Sale. I dok je hipnotička „Dalajlama“ svojom nježnom, plačućom gitarom i dalje sjajna, „Glupo“ je nažalost ispala tek stilska vježba, šest minuta bezuspješnog traganja za melodijom iznad dobre drum'n'bass podloge.

„Hoću da živim“ je i dalje jednako bolna i depresivna kao i na Franjićevom izdanju („Probao sam sve/I priznajem, nisam se snašao, sa ljudima našao/U neku mračnu priču rano ušao“) ali s izraženijim ritmom i prilično nespretno ubačenim klavijaturama bez kojih se, ruku na srce, moglo. „Ko sam“ ostaje jedna od signature tunes Goribora gdje tmurni zvuci vibrafona sjajno podcrtavaju St-ove stihove o traženju samoga sebe, a predivna „Bez“ po meni je vrhunac cjelokupne njihove diskografije, lagana, eterična trip-hop ljepotica fragilne, jecajuće gitare i nježnih premaza klavijatura. Tekstualno najpotresnija i najbolnija ST-ova stvar, a konkurencija je tu doista velika („Ja sam vernik bez crkve, građanin bez grada, ljubavnik bez žene, ritam bez bubnjara“).

„Nije da nije“ ima izraženiju solo gitaru (općenito mi se čini da su gitare malo „ukrotili“ prilikom snimanja albuma, barem u usporedbi sa živim nastupima). A „ST bluz“ je profitirao dodatkom banja kojeg je majstorski odsvirao Bonzo i koji je još više podcrtao blues atmosferu i približio nam duh berača pamuka s američkog juga.

Drugi dio albuma nešto je manje dojmljiv od prvog, ali to ne znači da je i loš: „Vreme“ i „Bas cunami“ su solidne, ali prolaze neprimijećeno pored svojih prethodnika, dok dojam popravlja „Ne“, izvrstan komad drum'n'bassa s fino nijansiranim klavirskim dionicama Leona Branka koje cijeloj pjesmi daju jazzy prizvuk i tvore neobičnu i, barem za Goribor, začudnu kombinaciju različitih stilova.

Devetominutna „Mislim“ zatvara album zanimljivom surf gitarom Alena Rosande koja uvodu pjesme daje prizvuk starog dobrog divljeg zapada i imam utisak kako bi ova stvar mogla jako lijepo sjesti u repertoar Bambi Molestersa (u instrumentalnoj verziji, dakako).

ST-ovi stihovi su priča za sebe i o njima bi se mogla napisati zasebna recenzija. Jedan od najboljih tekstopisaca generacije thirty-something, čovjek koji je odavno izgubio sve iluzije o stvarnosti koja ga okružuje, ali koji ipak usred svog tog mraka i tmine nudi nešto što svaki pravi bluser mora nuditi: nadu. ST filmski precizno i široko opisuje pakao, fizički i mentalni, u kome je živio, ali i iz kojega se izvukao i na taj način šalje poruku svima onima koji se nose s istim problemom: izlaz postoji. Svatko ima svoje vlastite demone, svoje vlastite strahove koje mora pobijediti. ST je svog vraga pogledao u oči, povukao ga za bradu i izvukao se iz narkomanskog halucinogenog pakla.

OK, našao se u jednoj drugoj vrsti pakla, stvarnog pakla, tranzicijskog, kapitalističko-yuppijevskog pakla kravatiranih robova i umova ispranih medijskim drilom, shoppingom i konzumerizmom najgore vrste, ali to je sljedeći rat kojeg mora voditi. Ali bar će ga voditi čist. I ako su prethodni albumi Goribora bili razračunavanje s vlastitom, duboko proživljenom grešnom prošlošću, sljedeći albumi mogli bi se usredotočiti na borbu s demonima društva u kome svi mi živimo anno domini 2008.

Svakako treba pohvaliti i odličan omot albuma sa svim tekstovima i cijelim nizom zahvala među kojima ćete, ako malo pažljivije prođete kroz tu šumu imena i nickova, naići i na autora ove recenzije, kao čovjeka koji je ipak bio jedan od prvih novinara koji je hvalio Goribor na sva usta, čak i prije legendarnog Dragaševog panegirika objavljenom u Jutarnjem u rujnu 2006.

Album traje 74 minute što je za svaku pohvalu, a još je više za pohvalu to što skoro da nema praznog hoda. Zvučna slika je posložena gotovo pa bezgrešno, precizno i jednostavno, ne lutajući previše od izvornih verzija pjesama. Možda mi, bit ću iskren, malo nedostaje ta prljava produkcija albuma „Hoću kući“, možda bi na nekim mjestima ST-ov bolan blueserski vokal trebao ostati „zamućen“, možda su trebali malo pojačati gitare na par mjesta ili dodati saksofon što se u živim izvedbama pokazalo jako dobrim, ali to su već cjepidlačenja.

Ovo je sjajan album s nekoliko sitnih mrlja koji je Goribor lansirao u glazbenu elitu i pokazao svima da imamo veliki bend koji bi mogao postati velik i u komercijalnom smislu ukoliko uspiju prebroditi prepreke života u tri različita grada (Bor, Beograd i Zagreb) i organizirati pravu, veliku turneju, te prepreke vezane uz odbijanje hrvatskih radijskih i TV urednika da vrte njihove stvari isključivo zbog države iz koje dolaze i jezika na kome pjevaju. Šteta bi bilo da široke mase, zatupljene turbo folkom, jeftinim estradnim poskočicama i neinventivnim troakordnim punk rock gluparijama, ne čuju za ovaj predivan bend.

Da, ovo je sjajan album koji vrijedi imati u svojoj kolekciji, slušati ga, uživati u njemu te, ako ništa drugo, a ono bar da pokažete kako ste čovjek od ukusa. Na mojoj polici s CD-ovima ovaj će album imati istaknuto mjesto. Napravite i vi tako!

Hadžo, vjernik bez crkve, građanin bez grada, ljubavnik bez žene, ritam bez bubnjaraprikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: V E Z A N O :.

Albumi - zadnji unosi
Bruce Springsteen - Wrecking Ball
21. ožujak 2012. 07:47:48
Luft - Luft
02. ožujak 2012. 08:01:24
The Beat Fleet - Pistaccio Metallic
08. srpanj 2011. 20:09:20
Adele - 21
17. svibanj 2011. 08:42:11
Hladno Pivo - Svijet Glamura
17. svibanj 2011. 08:40:52
Dropkick Murphys – Going Out In Style
14. ožujak 2011. 09:02:48
Jamey Johnson – The Guitar Song
13. prosinac 2010. 16:52:59
Bruce Springsteen - "The Promise"
24. studeni 2010. 16:47:45
Brkovi - Društvo brkatih mladića
13. listopad 2010. 09:46:17
The Beat Fleet – Perpetuum fritule – unplugged
16. kolovoz 2010. 10:03:45

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Mark Mrakovčić & Šiza @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 14.10.2021.
L.H.D. @ Klub Močvara, Zagreb, 13.10.2021.
Mirna @ Tvornica kulture, Zagreb, 08.10.2021.
Daliborovo Granje, Vostok @ Klub KSET, Zagreb, 01.10.2021.
Lelee @ Klub KSET, Zagreb, 30.09.2021.
Buč Kesidi, Fantom @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 25.09.2021.
Kosheen Live @ Klub Boogaloo, Zagreb, 24.09.2021.
Terminator @ Klub Močvara, Zagreb, 20.09.2021.
Drito iz MSU-a (Kuku$, 30Zona, Mimi Mercedez, Zoi, Buntai) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 11.09.2021.
Drito iz MSU-a (High5, Vojko V, Krankšvester, Red Bull Raplika) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 10.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 3. dan (TBF, Porto Morto, Kandžija & Gole Žene) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 05.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 2. dan (Elemental, Natali Dizdar) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 04.09.2021
Zagreb Beer Fest, 1. dan (Goran Bare & Majke, Repetitor) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 03.09.2021.
Bambi festival (Mašinko, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Daliborovo Granje, Delapse, Šiza) @ Zagreb, 02.09.2021.
Špancirfest, 10. dan (Psihomodo Pop) @ Varaždin, 29.08.2021.
Špancirfest, 8. dan (Hladno Pivo) @ Varaždin, 27.08.2021.
Špancirfest 2021, 2. dan (Parni Valjak) @ Varaždin, 21.08.2021.
Šancirfest 2021, 1. dan (Goran Bare & Majke) @ Varaždin, 20.08.2021.
Ferragosto Jam @ Orahovačko jezero, 05.08.-07.08.2021.
Partibrejkers @ Hala Park, Zagreb, 10.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Edo Maajka) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 10.07.2021.
Laibach @ Hala Park, Zagreb, 08.07.2021.
Jonathan @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
Lovely Quinces @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
15. Festival Tolerancije (The Beat Fleet) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 03.07.2021.
M.O.R.T. @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
Mary May @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Vlatko Stefanovski Trio) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Dramas) @ Kino Studenskog Centra, Zagreb, 01.07.2021.
Relatives @ Klub Route 66, Zagreb, 04.06.2021.
Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2021 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera